lennartssonz.blogg.se

Ord är terapi, ena dagen upp, andra dagen ner, känslorna får komma ut ur systemet, få färg och konsistens. 30 år, kvinna, mamma, hustru, vän, syster. Undersköterska, kreativ, glad, känslosam. Nu kör vi!

Ångest

Publicerad 2013-10-07 09:41:00 i Allmänt,

Ångesten trycker i bröstet för närvarande, allt för mycket tid går åt tunga tankar och funderingar. Nattetid är värst. Likt en sten ligger den över bröstet när det är som mörkast, och blir tyngre vid varje andetag, varje tanke. Den berömda högen har byggts på ordentligt senaste tiden, och känslan av att inte få reagera, skrika och bara gråta tills tårarna tar slut, håller på att kväva mig.

”Du ska vara tacksam att du är frisk, och har två fina barn och en man”. Absolut, det är jag helt klart, dom är mitt liv, och det vore inte värt att leva utan dem. Men för det betyder det inte att JAG inte behöver andas, byta miljö eller göra nåt annat än gå mellan köket, tvättmaskinen, dagis, jobbet och sängen. För bara en dag skulle jag vilja umgås med min man, vi behöver det verkligen, och slippa vara den som ser till att allt fungerar, att alla äter, har med sig allt de ska, är hela och rena, städa, plocka …listan kan göras lång. Detta är något som inte är ett särskilt tacksamt jobb, men som varje dag förväntas av mig, och som inte märks av förrän det INTE fungerar.
 
Jag må hända låta egoistisk nu, men många mammor där ute vet nog vad jag pratar om. När man som mamma vill göra nåt utöver de vanliga, klippa sig, ta en promenad eller träffa en vän, då måste man planera långt i förväg, och många gånger skaffa barnvakt , för att allt ska gå i lås. Eftersom tiden man har hemma måste gå till det vardagliga, matlagning, läggning av barn ,tvätta och vika kläder… så sitter man i regel sen som på nålar när man väl ”lånat” till sig lite tid. Den stressen och pressen klarar man av, ett tag. Men när allt ställs på sin spets, och nya jobbiga saker runtomkring påverkar på mig olika känslomässiga nivåer, då rinner bägaren helt snabbt över.

Det är konstigt att det är sådan skillnad mellan hur många ser på det här med manligt och kvinnligt i dessa lägen. När en mans bägare rinner över, då ska han tas om hand, pysslas om och ges tid till att läka. När kvinnas gör detsamma, då ska hon skärpa till sig, rycka upp sig och vara tacksam och förstående för allt hon har istället. Lite beror det säkert på att mannens inte rinner över lika ofta som kvinnans, men om man ser till hur hennes ständigt fylls på av tankar och oro på ett helt annat plan, är det inte mindre allvarligt, men kanske inte lika konstigt att det händer lite oftare.

Ibland tänker jag tillbaka på tiden innan barnen, och funderar på vad vi gjorde med all tid, men sen kommer jag ihåg alla långa lördagmorgnar i sängen tillsammans, våra spontana kvällsutflykter där vi kunde njuta av varandras sällskap och bara vara, eller när vi såg en långfilm, början till slut, utan avbrott. Saker som var så viktiga för vår samhörighet och kärlek, men som idag sällan finns någon möjlighet till, när vardagspusslets bitar fyller tillvaron till max. Missförstå mig rätt nu, Jag ångrar givetvis inte barnen eller vantrivs med mitt liv nu på något sätt, men ibland skulle jag vilja bli erbjuden att vara bara Linda och Jimmy för ett tag. Jag vet att vi BÅDA TVÅ mår dåligt av att inte få tid tillsammans, VI BÅDA TVÅ är lika viktiga i vårat gemensamma liv, VI behöver minnas, njuta och vara sådär fjortisförsälskade som förr. Egentid betyder inte att alltid att man vill vara ensam och göra nåt trevligt, utan egentid kan vara att man TILLSAMMANS gör nåt som är viktigt för sin EGEN skull.

Kontraster..

Publicerad 2013-10-03 20:30:35 i Allmänt,

Så olika falla ödets lotter..igår åkte min vän hem från US i Linköping, idag åkte min morfar dit. Samma jävla sjukdom, men i hans fall är den tyvärr längre gången. Skillnaden är även att det skiljer dem 60 år åt, och morfars övriga organ orkar inte riktigt med behandlingen. Njurarna är för tillfället extra utsatta, något som EN läkare slog larm om i våras, sen hände...inget... Förrän i veckan då dom upptäckte att eftersom njurarna inte klarar att rena blodet, så är han nu nära en urinförgiftning. Leukemi är grunddiagnosen, men det är organsvikten som nu gör honom så svag.

Fina, starka morfar som alltid har ett skämt i bakfickan, och som gått igenom så mycket, men ändå står på sina 90 åriga ben.
I hans eget huvud är även han 30 år, och han vill fortfarande så mycket mer .Fram till för ett år sedan, bokstavligt talat sprang han fram med sina BarnBarnsBarn, busade, lyfte och skojade med dem tills de, och inte mindre han själv, kiknade.

Jag kan inte tänka mig en värre ångest än det måste vara att veta, och känna, att man inte "räknas" för att man är så gammal. Att kropp och själ motsätter sig varandra på ett så skoningslöst vis.

Min hjärna och För min egen, fullkomligt egoistiska del, vill jag att han kommer hem, och lever tills han blir 110 år, men till vilket pris?
I mitt hjärta är det det ända jag önskar honom nu är frid i sinnet, jag vet att han inte vill sluta sina dagar på ett sjukhus. Jag hoppas att han åter reser sig, om så för sista gången, och får en ljus, ångestfri tid hemma, innan han lämnar oss för alltid.

Tid

Publicerad 2013-10-02 12:35:17 i Allmänt,

Tiden går fort när man har roligt. Allting har sin tid. Den som väntar på nåt gott väntar aldrig för länge.  Tiden kan verkligen ha olika ansikten beroende på vilken situation man är i. Det var när jag pratade med min en kär vän förut som jag verkligen kom att tänka på det ironiska i hur tiden upplevs för oss vid olika tillfällen.

Min vän som är sjuk och genomgick en stor och komplicerad operation för en vecka sedan, har idag fått det glädjande beskedet att hon får åka hem till sin älskade familj. ”Oj, redan! Det är ju bara en vecka sen du opererades!” var min spontana reaktion. För mig som levt i den ”vanliga världen”, med jobb, matlagning, dagishämtningar och allt annat som bara passerar ,utan att vi lägger så stor vikt vid det ,kändes det just på det sättet. För min vän, som under samma tid levt i en miljö, så olik hemmet man kan tänka sig, med sjuksköterskor, provtagningar och medicinering, har varje timma, varje minut av tiden känts som en evighet. När jag tagit min kafferast på jobbet, tio minuter som går alldeles för fort, har dessa 10 minuter, då vännen vridit sig i plågor i sin sjukhussäng, känts olidligt långa.

I samma ögonblick som den hånar vännen med sin långsamhet, gör den motsatsen med någon annan i en annan del av världen. Personen som har tio minuter på sig att säga adjö till en kär familjemedlem, kvinnan som tio minuter innan flyget ska avgå, upptäcker att passet ligger hemma på byrån , samma tid, men tid som hånler över hur snabbt den passerar förbi.

Tiden kan vara bitterljuv. Tid som passerat och som vi njutit av, men som aldrig kommer åter. Minnen av en tid med en älskad mormor eller farfar som gett oss så mycket, men som inte längre finns ibland oss. Stora stunder som då vi såg våra vackra barn i ögonen för första gången ,efter nio månader av längtan. Småbarnsåren där oro, gråt och vaknätter varvades med ljuvliga skratt och en kärlek större än något annat. Tid som ibland kan ha känts otroligt påfrestande, men som vi ändå inte ,på något sätt ,velat byta bort,  tid som färgat oss och gjort oss till de vi är idag.

Ibland, om så bara för en stund, stannar vi upp, börjar uppskatta tiden vi faktiskt har, njuter av känslan att befinna oss just där vi är, just nu. Det är oftast då vi känner lycka och glädje, längtan. Det är tiden då vi gör nåt vi tycker om, kramar våra barn, träffar någon vi älskar. Det är då tiden är vår vän. En vän att hålla i hårt i handen och försöka ta vara på, för samtidigt som den är vår vän, är den någonstans någon annans värsta fiende.

 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela