lennartssonz.blogg.se

Ord är terapi, ena dagen upp, andra dagen ner, känslorna får komma ut ur systemet, få färg och konsistens. 30 år, kvinna, mamma, hustru, vän, syster. Undersköterska, kreativ, glad, känslosam. Nu kör vi!

Känslor

Publicerad 2013-09-29 19:56:46 i Allmänt,

Så olika uttryck dessa kan ta sig. Kärlek , glädje och lycka, dessa vackra färgstarka och innerliga känslor  fyller kroppen med endorfiner, och gör livet värt att leva. Lyckan  och glädjen kan vara att få en ny vän, ett jobb eller nåt så enkelt  som att man vaknar på morgonen till en ny dag, en dag att göra till sin egen.

Sen har vi de där gråa, och ibland nattsvarta känslorna. Hat, ett hat som kan vara så starkt att människor kan döda, och på annat sätt skada en medmänniska. Rädsla, rädsla för mörker, för dålig ekonomi, eller för att mista någon man älskar….

Jag förundras idag över hur olika människor ger uttryck för sina känslor. Vissa människor, däribland jag, är samlare, jag tar åt mig, bygger på hög och när jag fått för mycket av allting, och ångesten trycker i bröstet, då räcker det med ett enda litet ord för att det ska brista. ”Hur mår du egentligen?”,”Vad trött du ser ut?”, sedan kan gråten hålla i sig. För varje gång tårarna rinner, försvinner oftast en liten del av rädslan, men när man inta kan prata om det med sin närmsta, då byggs det ganska snabbt upp en ny hög, ett berg, som gör ont i kropp och själ.

Sen har vi dom som aldrig pratar om känslorna. Som anser att allt löser sig och att allt försvinner om man inte pratar om det. De jobbiga känslorna finns lika fullt i dessa människor, men dessa har en förmåga att gömma dem långt bak i sitt medvetna, där berget växer sig större och större, men man är för stolt för att prata, eller ens erkänna för sig själv att man är nedstämd eller ledsen. Någonstans sipprar dock dessa känslor ut, oftast mot fel personer, och i situationer där de inte borde, ofta som ilska eller irritation gentemot ,till synes , oviktiga saker.

Sen har vi dem som tar känslorna som dom är, bemöter situationen och gör om sin rädsla till styrka. En som inte låter sig nedslås, inte tar åt sig mer än man behöver,  tillåter sig att gråta, vara ledsen , arg, men låter sin omgivning veta varför, agera ut, och sen gå vidare.

Vilken av dessa tre man nu anser sig vara, så behöver man ett skyddsnät omkring sig. Man behöver ge sina tankar färg och konsistens, få dem att anta en skepnad som man kan hantera och leva med, för  att sedan kunna bearbeta och gå vidare. Ibland kan det vara så att två personer som lever ihop, är väldigt lika och fungerar bra ihop på alla sätt, utom i dessa lägen. Den ena behöver prata, gråta, analysera och diskutera. Den andra sticker helst huvudet i sanden, glömmer vad som är viktigt i situationen, och hamnar i sin egen bubbla, där bara bitska kommentarer och ilska sipprar ur som ett såll

Sen har vi de som är de perfekta pusselbitarna, de som tillsammans pratar, gråter tröstar varandra. Som lutar sig mot sin älskade ,och låter sin älskade luta sig mot denne när modet sviker. De som vuxit ihop, som vuxit samman på ett djupare plan och som förstår att uppskatta den andres motsatser och gjort dessa till likheter.

I den bästa av världar hade vi alla varit lika bra på att hantera våra känslor, men än är det en lång väg dit….

 

Kommentarer

Postat av: Mia

Publicerad 2013-09-30 07:02:54

Alla funkar vi på olika sätt och alla har vi olika lång "startsträcka" innan man får upp ögonen för vad man egentligen mår bäst av! Puss

Postat av: Elin Alenteg

Publicerad 2013-10-01 22:35:14

Så fint skrivet Linda! Blev rörd <3

Svar: <3
lennartssonz.blogg.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela